Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

22 Ou 2021

Ne zarađuje se na šparogi, već na juhi od šparoge

Izvor: www.lider.media · Autor: Aleksandra Brzić  

Ne zarađuje se na šparogi, već na juhi od šparoge

Više nego ikada do sada prošle je godine zbog pandemije i skraćivanja lanaca dobave postalo jasno koliko je poljoprivredna proizvodnja i prerada poljoprivrednih proizvoda važan segment samodostatnosti svake zemlje. Pokazalo se da prostora za pokretanje pogona za preradu ima, jer hrvatska poljoprivredna proizvodnja zadovoljava u prosjeku oko 70 posto domaćih potreba, u nekim proizvodima je to i znatno manje, primjerice, kod voća i povrća taj je udjel 50 do 60 posto, a slična je situacija i kod prerađenih poljoprivrednih proizvoda.

Zvjezdana Blažić, stručnjakinja tvrtke Smarter, ističe da će država osigurati dodatna sredstva za jačanje prerade te da je Ministarstvo poljoprivrede najavilo da će za daljnje povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednih proizvoda biti osigurano 300 milijuna kuna.

– Tim će se ulaganjem u preradu poljoprivrednih proizvoda, i to naročito gradnju, rekonstrukciju i opremanje preradbenih kapaciteta, osigurati prijeko potrebni moderni kapaciteti za preradu mlijeka, mesa, voća i povrća te žitarica i uljarica – ističe Blažić i dodaje da je pomoć države nužna kako bi se taj proizvodni segment snažnije razvio.

No, neki su se proizvođači davno prije koronakrize odlučili okrenuti preradi i u tome su uspjeli svjesni da je ona ta koja osnovnom proizvodu dodaje vrijednost te da prerađeni proizvodi lakše pronalaze put do krajnjega kupca.

OPG Alojs Jug od 2000. godine bavi se proizvodnjom ekološki uzgojenih jabuka i drugog voća, a već tri godine nakon podizanja nasada na policama se pojavio s prerađevinama, ekološkim sokovima sa 100-postotnim udjelom voća te džemovima, kašicama i octom. Nalazi se u malom slavonskom selu Niza, u općini Koška, 38 km udaljenom od Osijeka, a kako je podizao nasade tako je i povećavao količine prerađevina.

– Prije dvadesetak godina kada smo pokrenuli posao tržište ekološki uzgojenog voća nije bilo razvijeno, zato smo se odmah odlučili na preradu, jer u ekološkom uzgoju uvijek ima dosta robe koju nije moguće plasirati na police trgovina – prisjeća se Marica Jug, koja je i osnovala OPG i zajedno s obitelji podigla prve nasade voća. Do sada su u nekoliko navrata ulagali u strojeve za preradu, počeli su s običnom pneumatskom prešom, a naknadno je oprema bivala sve sofisticiranija i sve većih kapaciteta, tako da od 2008. godine nude i uslužnu preradu voća i povrća za okolne proizvođače.

Od svojih početaka OPG obitelji Jug surađuje s Biovegom i za nj proizvodi različite proizvode pod robnim markama Ekozona i Biozona. Ekozona se prodaje u Hrvatskoj, a Biozona izvozi u Sloveniju, a ima i vlastiti brend Maričini sokovi. Ukupna godišnja proizvodnja odvija se na osam hektara, od toga su na više od šest zasađene jabuke, a ostalo je pod šljivama, te su jedini proizvođači soka od šljive u Hrvatskoj. OPG Jug prisutan je u raznim trgovačkim centrima, a ove je godine započeo suradnju s Plodinama, gdje prodaje tri vrste sokova – od višnje, jabuke te bazge i jabuke, a ukupni mu asortiman broji dvadesetak različitih proizvoda. Maloprodajna cijena soka je 16 – 17 kuna po litri, a Jugova prodajna cijena ovisi o ugovoru i količinama koje prodaje pojedinom trgovcu.

I obitelj Mrgudić s Pelješca živi od prerade, gdje od vlastita grožđa proizvodi vina. Marija Mrgudić za sebe kaže da se rodila u vinogradu, a da su njezina djeca dvanaesta generacija koja živi i radi na istom posjedu.

– Rođena sam u dingača, a udala sam se u postup – u šali kaže Marija, koja ne samo da potječe iz obitelji vinogradara nego se i obitelj njezina supruga bavila tim poslom, tako da su spojili posjede i danas imaju oko sedam hektara vinograda.

Iako su nekada bili vinogradari, danas su vinari jer svoje grožđe od 1995. godine prerađuju, a vino prodaju po hrvatskim restoranima, u vlastitoj vinariji, a dio proizvodnje izvoze u SAD i to posebno prvoklasno vino sorte dingač, kojeg boca stoji 200 kuna. Gospođa Marija sjeća se da su njezini roditelji u bivšem sustavu bili članovi poljoprivredne zadruge i za svoje potrebe mogli su proizvesti samo onu količinu vina koju obitelj i prijatelji mogu sami popiti, ali uz siguran plasman koji je zadruga pružala nisu mogli imati vlastiti finalni proizvod i svoju bocu, kako kaže, koju bi brendirali, izašli s njom na tržište i prodavali.

A kako je obitelj Bistrović počela s preradom mlijeka, koliko su zadovoljni povratom investicije, koji su planovi tvrkte Veggie koja očekuje veliki urod šparoga od kojih će raditi prah za juhe, te što o tome misli poljoprivredni stručnjak, pročitajte u digitalnom i tiskanom izdanju Lidera.


Komentari članka

Vezani članci

Zbog novih mjera i povećanja potpora produljen rok za zaprimanje jedinstvenih zahtjeva

20.06.2021.

Sukladno tome produljuje se i rok za izmjene ili dopune već podnesenih jedinstvenih zahtjeva te rok za zakašnjele zahtjeve kao i za dostavu potrebne dokumentacije u pojedinim mjerama.

S obitelji se iz Osijeka preselio u Orahovicu radi uzgoja koza

17.06.2021.

Bio je dugogodišnji aktivan i uspješan član Kinološkog društva Osijek i sa svojim psima osvajao državna odličja s naslovima prvaka, radio kao profesionalni vozač u svom rodnom Osijeku, ali srce ga je uvijek vuklo u prirodu i u njoj je napokon našao sreću,

Potrošnja pesticida je ispod prosjeka Unije zbog uštede

17.06.2021.

Hrvatska troši manje pesticida nego većina zemalja Europske unije (EU). No, to ne znači da troši malo, jer je potrošnja u EU-u zabrinjavajuća, čulo se to na nedavnoj online konferenciji "Pesticidi i antibiotici u proizvodnji hrane: opasnost za zdravlje i

Kako uspješno delegirati i koje su najčešće zablude malih poduzetnika

15.06.2021.

Većina menadžerskih promašaja i neuspjeha proizlazi iz nedovoljnog ili neodgovarajućeg delegiranja. Delegiranje nije i ne smije biti prebacivanje posla suradnicima, pogotovo ne onoga koji je osobi koja delegira težak ili nezanimljiv ili, još gore, zadatak

Četiri stvari zbog kojih je za pokretanje vlastita posla važno iskustvo

14.06.2021.

Poduzetnici s iskustvom bolji su kritički mislioci. Bez obzira na posao kojim se bavite, sposobnost kritičke analize i dopiranja do korisnih rješenja presudna je za vaš uspjeh, posebno u izazovnim situacijama. Zahvaljujući razvijenom kritičkomu mišljenju

Tag cloud

 1. 2115 članka imaju tag hrvatska
 2. 2210 članka imaju tag turizam
 3. 1395 članka imaju tag izvoz
 4. 1628 članka imaju tag financije
 5. 1205 članka imaju tag svijet
 6. 906 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1133 članka imaju tag poljoprivreda
 8. 1069 članka imaju tag trgovina
 9. 1035 članka imaju tag ict
 10. 897 članka imaju tag zapošljavanje
 11. 912 članka imaju tag investicije
 12. 1037 članka imaju tag EU
 13. 734 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 939 članka imaju tag industrija
 15. 820 članka imaju tag menadžment
 16. 431 članka imaju tag koronavirus
 17. 945 članka imaju tag kriza
 18. 638 članka imaju tag maloprodaja
 19. 438 članka imaju tag poticaji
 20. 594 članka imaju tag marketing
 21. 536 članka imaju tag tehnologija
 22. 516 članka imaju tag krediti
 23. 401 članka imaju tag opg
 24. 397 članka imaju tag eu fondovi
 25. 313 članka imaju tag potpore
 26. 389 članka imaju tag hotelijerstvo
 27. 434 članka imaju tag prehrambena industrija
 28. 458 članka imaju tag obrazovanje
 29. 415 članka imaju tag porezi
 30. 390 članka imaju tag gospodarstvo
 31. 337 članka imaju tag osijek
 32. 439 članka imaju tag dzs
 33. 393 članka imaju tag hnb
 34. 440 članka imaju tag banke
 35. 398 članka imaju tag vlada
 36. 318 članka imaju tag hgk
 37. 335 članka imaju tag agrokor
 38. 408 članka imaju tag BDP
 39. 358 članka imaju tag energetika
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici