Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

09 Tra 2021

Ovčarstvo se polako nameće kao obiteljski posao s dobrim prihodom

Izvor: www.glas-slavonije.hr · Autor: Miroslav Flego  

Ovčarstvo se polako nameće kao obiteljski posao s dobrim prihodom

U zadnje vrijeme kod poljoprivrednika povećan je interes za uzgoj ovaca. Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, koji su objavljeni u godišnjem izvješću o stanju poljoprivrede, najviše njih odlučuju se za proizvodnju mlijeka te preradu mlijeka na obiteljskim gospodarstvima, ponajprije u sir.

Jedan od poljoprivrednika koji se okrenuo ovčarstvu je i Josip Pap, 39-godišnjak iz Marinaca, oženjen je i otac troje malodobne djece. Pap se, kako navodi, odlučio ozbiljno posvetiti stočarstvu, za što se i školovao, a nada se da će završiti i Poljoprivredni fakultet, smjer Zootehnika, jer vjeruje da se od zemlje i stočarstva, odnosno u njegovom slučaju ovčarstva, može dobro živjeti.

Veća ulaganja

- Sedam godina imam prijavljeno obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo (OPG). Obrađujem trenutačno 20-ak hektara zemlje, od čega je oko šest hektara državnog pašnjaka, a ostalo su oranice na kojima uzgajam kukuruz, zob i djetelinu za hranu ovcama, ali i pšenicu i suncokret zbog plodoreda. Na žalost, oranice su mi većim dijelom u zakupu od privatnih posjednika, i veliki mi je problem doći do zemlje. Izabran sam od Udruge uzgajivača ovaca i koza Vukovarsko-srijemske županije za predsjednika i trenutačno imamo 32 člana.

U našoj županiji imamo oko 135 uzgajivača sa stadima od 20 i više ovaca, dok ima i onih koji drže po samo nekoliko ovaca za osobne potrebe – kaže Josip Pap, dodajući kako je počeo s ovčarstvom kada je otvorio OPG, tražeći dodatni prihod uz plaću od tvrtke gdje radi i počeo je sa 11 ovaca i ovnom romanovske pasmine, za koje je procijenio da su za njegov način uzgoja najbolji odabir. Njegovo stado broji oko 100 odraslih grla romanovske, a od nedavno i suffolk pasmine, koje su sve umatičene i pod selekcijskim obuhvatom. - Ovčarstvo se kao grana poljoprivrede isplati za onoga koji nema prevelike zahtjeve i očekivanja da će se obogatiti, budući da se prodaja janjadi i jaradi odvija u većem dijelu pojedinačno, pa je novac od prodaje tek "zakrpa˝ kućnog proračuna. Iako na držanju većeg stada ima i veće zarade, ali su veća i ulaganja, od troška smještaja velikog broja ovaca, mnogo hrane koju pojedu, veterinarskih usluga, troškova liječenja da se stado održi zdravim i produktivnim, trošak šišanja ovaca i orezivanja papaka... Međutim, imamo pokazatelje da se ovčarstvo kao poljoprivredna grana širi vjerojatno dijelom i zbog propadanja i odustajanja od govedarska i proizvodnje mlijeka, pa prelaze na druge proizvodnje. Isplativija proizvodnja u ovčarstvu je mužnja ovaca koja se pomalo nameće kao zanimljiv obiteljski posao s jako dobrim prihodom tijekom godine, jer se kombinira i prodaja janjadi ili šilježadi za daljnji uzgoj i mužnja mlijeka koje je na dobroj cijeni te proizvodnja sira u konačnici. U našoj županiji trenutačno imamo dva gospodarstva koja se bave tim poslom, a pojavljuju se i novi koji su zainteresirani – kaže Pap.

Ovih je dana potpisao ugovor sa Županijom o sufinanciranju razvoja ovčarske proizvodnje za jedno od stada koje su nabavljali preko Udruge za obnovu genetskog potencijala. Kupili su stado suffolk ovaca, mesnate pasmine koja ima odlične priraste i randman mesa, ali služi i kao odličan meliorator-poboljšivač i u stadima s križanim ovcama, gdje ovnovi popravljaju mesnatost i janjad brže napreduje te postiže klaoničku težinu, pa su i manja ulaganja vlasnika. Stado je umatičeno i pod selekcijskim obuhvatom te je vrijedno u smislu obogaćivanja pasminske raznolikosti u najistočnije županiji te uzgajivači imaju veći izbor pri odabiru ovna za svoje stado ili novih plotkinja koje bi ubacili u svoja stada.

Dobra perspektiva

- Posredovanjem Županije prije dvije godine također smo kupili stado od 40 šilježica pasmine ille de france u Mađarskoj. Ovime želimo kao udruga povećati broj umatičenih stada ovaca u županiji, a tako i popraviti kvalitetu janjadi u nematičnim stadima kako bismo imali što ujednačeniji proizvod, janje, a umatičeno grlo postiže i veću cijenu na tržištu. Država bi možda mogla pomoći razvoj ovčarstva, kao i svake grane poljoprivrede, kada bi uvela kvote za trgovačke centre gdje bi veći postotak u udjelu ponude morao biti domaći proizvod. Poticaji su nam dobrodošli, iako iznosi nisu veliki, ali svaki novac uvijek dobro dođe – kaže mladi ovčar iz Marinaca, dodajući da je ovčarstvo velika obveza i odgovornost. No, drži da, primjerice, mužnja ovaca kao obiteljski posao ima dobru perspektivu za mladu obitelj uz prihvaćanje obveze svakodnevne brige oko ovaca, jer mužnja je sezonska.

Kad je riječ o držanju ovaca zbog mužnje i prodaje ovčjeg mlijeka prema trenutačno službeno važećim podatcima (iz izvješća Ministarstva poljoprivrede), tijekom 2019. godine u otkupu ovčjeg mlijeka sudjelovalo je 379 isporučitelja. Ukupan broj otkupljivača (mljekare i registrirane obiteljske sirane) bilo je 18, od čega su tri najveća otkupljivača otkupila 80,5 % isporučenih količina. Ukupno je isporučeno 2.633.671 kg ovčjeg mlijeka, odnosno 3,8 % manje u odnosu na prethodnu godinu. Udjel ovčjeg mlijeka u ukupnoj količini isporučenog mlijeka u Hrvatskoj je 0,6 %. Proizvodnja ovčjeg mlijeka dominira na priobalnom području. U Zadarskoj županiji nalazi se 53,8 % isporučitelja ovčjeg mlijeka koji sudjeluju s udjelom od 28,9 % u ukupno isporučenim količinama mlijeka. Najveći udjel isporučitelja ovčjeg mlijeka, njih 83 %, isporučuje manje od 10.000 kg mlijeka godišnje s udjelom od 42 % ukupno isporučenog mlijeka, a 11 % isporučitelja isporučuje od 10.000 do 20.000 kg ovčjeg mlijeka godišnje s udjelom od 21 %. Samo 6 % isporučitelja isporučuje više od 20.000 kg ovčjeg mlijeka godišnje s udjelom od čak 37 % ukupno isporučenih količina ovčjeg mlijeka.


Komentari članka

Vezani članci

Ivica Vukorepa: Turisti žele spavati na šušbini i slami, raditi na zemlji, okusiti davna vremena

06.05.2021.

Čim sam prebrodio strah, kupio sam konja. Potom magaricu, a onda sam poželio imati kozu. Ženi se već kosa dizala na glavi, a ja sam obrazlagao da je to sve za djecu, smije se vlasnik seoskog izletišta i mini zoo vrta

Domaće uzgojena paprika Baranjka slatka daje veće prinose i količinu osušene mase

06.05.2021.

Baranjka slatka pokusno je uzgojena sorta Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek dobivena iz sačuvanog sjemena. Riječ je, kaže izv.prof.dr.sc. Tomislav Vinković, o nacionalnom dobru.

Preko stranice GoGetFunding prikuplja sredstva za kupovinu stroja za rezanje voća

03.05.2021.

Zbog manjka vlastitih sredstava, web stranici putem koje diljem svijeta mnogi traže financijsku pomoć, priključio se i mladi voćar Vedran Dragaš iz Pecki, sela u okolici Petrinje.

Šampion Noćnjaka: Najbolje otvoreno maslinovo ulje stiglo s OPG-a Gojtan

30.04.2021.

Iako svake godine sudjelujemo na raznim manifestacijama, a time potvrđujemo svoj trud, ipak nismo očekivali titulu šampiona i na to smo zaista jako ponosni, zadovoljno kaže Elvis Gojtan.

OPG Šandor Sabo: Autopilotom do brže sjetve više redova i manje umora

30.04.2021.

Sad mogu pustiti da traktor ide zacrtanom linijom, a ja se okrenuti i gledati stroj iza kako radi, kaže Šandor Sabo koji već treću sezonu koristi autopilot Trimble CFX-750 zahvaljujući kojemu postiže preciznost +/- 2,5 centimetra.

Tag cloud

 1. 2105 članka imaju tag hrvatska
 2. 2191 članka imaju tag turizam
 3. 1382 članka imaju tag izvoz
 4. 1623 članka imaju tag financije
 5. 1188 članka imaju tag svijet
 6. 894 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1117 članka imaju tag poljoprivreda
 8. 1063 članka imaju tag trgovina
 9. 893 članka imaju tag zapošljavanje
 10. 1021 članka imaju tag ict
 11. 905 članka imaju tag investicije
 12. 1035 članka imaju tag EU
 13. 729 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 937 članka imaju tag industrija
 15. 814 članka imaju tag menadžment
 16. 419 članka imaju tag koronavirus
 17. 944 članka imaju tag kriza
 18. 636 članka imaju tag maloprodaja
 19. 431 članka imaju tag poticaji
 20. 590 članka imaju tag marketing
 21. 534 članka imaju tag tehnologija
 22. 514 članka imaju tag krediti
 23. 391 članka imaju tag opg
 24. 393 članka imaju tag eu fondovi
 25. 309 članka imaju tag potpore
 26. 433 članka imaju tag prehrambena industrija
 27. 386 članka imaju tag hotelijerstvo
 28. 454 članka imaju tag obrazovanje
 29. 408 članka imaju tag porezi
 30. 390 članka imaju tag gospodarstvo
 31. 334 članka imaju tag osijek
 32. 438 članka imaju tag dzs
 33. 392 članka imaju tag hnb
 34. 440 članka imaju tag banke
 35. 397 članka imaju tag vlada
 36. 315 članka imaju tag hgk
 37. 335 članka imaju tag agrokor
 38. 407 članka imaju tag BDP
 39. 357 članka imaju tag energetika
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici