Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

06 Svi 2022

Ove će godine ubrati više od 1.000 tona rajčice, a krenuli su iz "bašče"

Izvor: www.agroklub.com · Autor: Vedran Stapić  

Ove će godine ubrati više od 1.000 tona rajčice, a krenuli su iz "bašče"

"Nisam se spremio za slikanje", kaže mi mladi junak priče, kojeg zatičem na poslu u plastenicima obitelji Filakov, gdje ljudi, ali i bumbari rade punom parom.

Cvjetovi rajčica moraju se oploditi brzo nakon otvaranja, zato se za učinkovito oprašivanje u ovom plasteniku koriste ovi zadružni kukci, koji obiđu do tri puta više cvjetova od pčela. To, dakako, osigurava veći prinos, ali i proizvodnju u harmoniji s prirodom.

U uzgoju ovdje ne koriste hormone, herbicide, fungicide niti insekticide, već isključivo biološku zaštitu, priča nam Darko Filakov (35) iz mjesta Gajić u Baranji, dok nas provodi putem visećih grozdova rajčica koje rastu u njihovim suvremenim plastenicima.

Riječ je o vrsti uzgoja povrća koja ne koristi zemlju. Korijenje ovih biljaka se razvija u hranjivoj otopini, u kojoj se kontroliraju mineralne tvari i kisik.

Svaki mjesec Filakovi u Nizozemsku šalju uzorke biljaka na laboratorijsku analizu, kako bi pratili njihov razvoj i intervenirali na vrijeme ako je potrebno, u čemu im savjetima pomažu tamošnji stručnjaci.

Prednosti hidroponskog uzgoja su brojne, kaže naš sugovornik, prije svega jer omogućava kontinuiranu proizvodnju kroz cijelu godinu.

Počeli su prvi u Hrvatskoj brati rajčicu, od 10. ožujka, a berbu će nastaviti sve do konca godine - nakon čega se objekti prazne, čiste i pripremaju za sljedeću sezonu.

Tu su kontrolirani svi uvjeti proizvodnje, pa je manja pojavnost štetnika za razliku od tradicionalnog uzgoja na otvorenom.

"Ovo gdje se sada nalazimo je jedan hektar proizvodnje, s njega godišnje beremo 550 tona rajčice." Svaka se bere pojedinačno i slaže u gajbe te otprema kupcima. "Iz plastenika nam tjedno izlazi tri šlepera robe“, priča nam Darko, direktor obiteljske tvrtke Dalis d.o.o. pošnjavajući kako je riječ o sorti Barteza tip Beef.

"Pokazala nam se kao odlična sorta, otporna na bolesti. Daje krupne ovalne plodove koji teže i do 400 grama. Lijepe su crvene boje, okusa i kvalitete, mogu duže stajati na polici dućana, što naši kupci traže", napominje ovaj mladi poljoprivrednik koji svakodnevno brine o proizvodnji brendiranoj kao Baranjsko povrće Filakov.

Na dva hektara površine pod plastenicima ove će godine ubrati više od 1.000 tona rajčice, što ih svrstava među najveće domaće proizvođače povrća u hidroponskom uzgoju. U Baranji jedino Belje ima nešto veće površine plasteničke proizvodnje.

Nakon povratka iz progonstva pokrenuli posao
Čitava je obitelj uključena u posao, Darkov otac je veterinarske struke, brat studira agronomiju, no ova tvrtka danas zapošljava još 25-ero ljudi, mahom žitelja ovog krajnjeg sjeveroistoka Baranje, na tromeđi Hrvatske, Mađarske i Srbije.

Poslovna priča Filakovih započela je prije gotovo tri desetljeća. Nekada su se bavili stočarstvom, a ratne su ih godine odvele u progonstvo, gdje su nedaleko Osijeka (Tvrđavica, op.a.) obrađivali nešto zemlje i započeli uzgoj povrća. Najprije za sebe, a potom i za plasman na lokalnoj tržnici.

Nakon mirne reintegracije i povratka u rodni Gajić pokrenuli su posao proizvodnje povrća. "Praktički iz jedne bašče", s osmjehom danas priča Darko.

Polako su ga širili, tisuću po tisuću kvadrata, podizali nove plastenike, uvodili nove tehnologije, radili i razvijali se, da bi se danas našli među 10 najvećih domaćih proizvođača povrća u hidroponskom načinu uzgoja.

Prije nekoliko godina, odlučili su proširiti i tehnološki unaprijediti proizvodnju, uvidjevši da kvalitetno domaće voće i povrće lako nađe put do kupca.

Nadali su se povratu investicije iz europskih fondova za poljoprivredu i ruralni razvoj. No, bilo je potrebno osigurati vlastiti novac da bi uopće započeli s modernizacijom.

Pri tome su imali podršku Zagrebačke banke, koja je njihovu projektnu ideju ocijenila ekonomski isplativom i korisnom za zajednicu te im je osigurala neophodna financijska sredstva za realizaciju njihovog poslovnog pothvata.


Komentari članka

Vezani članci

Goran Vrabec (Volim Ljuto): Od nule do najvećeg proizvođača ljutih umaka u Hrvatskoj

15.06.2022.

Goran Vrabec danas je najveći hrvatski proizvođač ljutih umaka od čili-papričica. Od 2018. godine, bilježi godišnji rast od otprilike 30 posto, počeo je uz pomoć roditelja i kredita pokrenuo uzgoj egzotičnih papričica u Igrišću u Zagorju, a nedugo je nako

Tko kaže da traktor nije za cure? Vedrana Poletar je ostala u Slavoniji i u polju sagradila unosan biznis

15.06.2022.

Dok mladi odlaze u velike gradove i druge države, Vedrana Poletar je odlučila ostati u malom slavonskom selu i ondje izgraditi svoj život. Danas je uspješna poljoprivrednica koja živi od posla u koji se zaljubila još kao djevojčica.

SESTRE U BIZNISU (1) Kako su sestre Peršurić razvile naslijeđenu proizvodnju istarskih pjenušaca

09.06.2022.

'Moja sestra i ja smo potpuno različite osobe, ali ono što je meni slabost, moja sestra Katarina nadopunjava i obrnuto. Naši muževi su se dobro uklopili u posao i svaki je odabrao svoje polje interesa. Krizne situacije se rješavaju ovisno o tome u čijem s

OPG Ljevaković: Imamo sreće što nemamo dovoljno odojaka koliko ljudi traže

07.06.2022.

Ekipa Poljoprivredne televizije posjetila je bračni par Ljevaković iz Pakraca koji se bavi uzgojem svinja. Imaju sedam krmača, a sve prasce prodaju na kućnom pragu.

Šaptinovačke šparoge za hotele, bolnice, restorane, trgovačke centre ...

23.05.2022.

"Šparoga je izuzetno zdrava namirnica, koja regulira rad pluća, jetre i bubrega. Korisna je za dijabetičare te u trudnoći za razvoj ploda. Obiluje bjelančevinama, kalcijem i magnezijem, pa je izuzetno dobra za detoksikaciju organizma. Osim toga, šparoge s

Tag cloud

 1. 2341 članka imaju tag turizam
 2. 2214 članka imaju tag hrvatska
 3. 1347 članka imaju tag svijet
 4. 1461 članka imaju tag izvoz
 5. 1705 članka imaju tag financije
 6. 1010 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1251 članka imaju tag poljoprivreda
 8. 1121 članka imaju tag trgovina
 9. 1141 članka imaju tag ict
 10. 938 članka imaju tag zapošljavanje
 11. 985 članka imaju tag investicije
 12. 1011 članka imaju tag industrija
 13. 772 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 1066 članka imaju tag EU
 15. 865 članka imaju tag menadžment
 16. 458 članka imaju tag koronavirus
 17. 955 članka imaju tag kriza
 18. 471 članka imaju tag poticaji
 19. 665 članka imaju tag maloprodaja
 20. 631 članka imaju tag marketing
 21. 465 članka imaju tag opg
 22. 561 članka imaju tag tehnologija
 23. 445 članka imaju tag eu fondovi
 24. 340 članka imaju tag potpore
 25. 523 članka imaju tag krediti
 26. 421 članka imaju tag hotelijerstvo
 27. 451 članka imaju tag prehrambena industrija
 28. 477 članka imaju tag obrazovanje
 29. 431 članka imaju tag porezi
 30. 415 članka imaju tag gospodarstvo
 31. 361 članka imaju tag osijek
 32. 398 članka imaju tag hnb
 33. 445 članka imaju tag dzs
 34. 388 članka imaju tag energetika
 35. 356 članka imaju tag start up
 36. 325 članka imaju tag hgk
 37. 405 članka imaju tag vlada
 38. 421 članka imaju tag BDP
 39. 440 članka imaju tag banke
 40. 336 članka imaju tag agrokor