Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

06 Svi 2009

Pred seljacima najneizvjesniji otkup poljoprivrednih kultura

Izvor: www.glas-slavonije.hr · Autor: Zdenka Rupčić  

Pred seljacima najneizvjesniji otkup poljoprivrednih kultura

Hrvatska ove godine očekuje rekordan urod pšenice od čak približno milijun tona, što bi s prijelaznim zalihama koje se procjenjuju na oko 200.000 tona, moglo značiti da će biti viška oko 600.000 tona te najvažnije žitarice. Te bi procjene u nekim normalnijim godinama veselile i proizvođače i prerađivače i trgovce, međutim ove se godine čak i od seljaka može čuti da bar pšenica, iako su je posijali na znatno većim površinama, ne rodi toliko jer se boje da je neće imati tko otkupiti.

Te tvrdnje potkrepljuju činjenicom da u silosima još uvijek ima i lanjske pšenice, navodno čak više od 200.000 tona, od čega polovina nema kupca, a iako su do žetve još dva mjeseca, već sada se naveliko spekulira da ako ju netko i bude otkupljivao, neće za nju dati više od 0,80 kn/kg. Sve su to razlozi, kako kažu, zbog kojih ih već sada polako hvata panika.

Bosna - jedina šansa
Državni tajnik Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, Krešimir Kuterovac, kaže da su procjene oko uskladištene lanjske pšenice vjerojatno točne, no smatra kako nema bojazni od toga da novu žetvu neće nitko kupiti.

- Ovog ljeta neće biti pitanje kome prodati, već po kojoj cijeni. Mi moramo biti konkurentni cijenom. Stoga smo ove godine, znatno ranije nego prijašnjih, počeli dogovarati strategiju otkupa ovogodišnjeg uroda pšenice. Naši su poljoprivredni proizvođači dokazali da znaju proizvoditi pšenicu, a sada je na nama da vidimo koliko možemo biti konkurentni. Mi i ove godine možemo cijenu pšenice “napuhati” no pitanje je komu ju tada možemo prodati, kaže Kuterovac, te ističe da se već sada u razradu strategije otkupa krenulo i to prije svega zbog tržišta Bosne i Hercegovine koje će se, dodaje on, ako ne budemo imali konkuretnu cijenu, okrenuti tržištu Srbije!

Kuterovac ističe kako se donošenje strategije otkupa ovogodišnje pšenice ne očekuje preko noći, misleći pritom na otpor seljačkih udruga, ali dodaje kako je to jedan od razloga što se krenulo dogovarati oko cijene već sada, a ne uoči ili u samoj žetvi, kao što se to činilo ranijih godina.

I Darko Dukarić, zamjenik direktora Divizije trgovine u osječkoj tvrtki Žito, kaže da neka samo otkupna cijena pšenice bude tržna i neće biti problema s njezinim otkupom.
- Prema trenutnim procjenama, s prijelaznim zalihama, ove bi godine u Hrvatskoj moglo biti čak nešto više od milijun tona pšenice. Hrvatske potrebe za pšenicom kreću se oko 550.000 tona, a sve preostale količine mogle bi se izvesti, ali da im cijena bude konkurentna, dodaje Dukarić.

Veći problem - isplata
Ernest Nad, voditelj Odjela za poljoprivredu pri Hrvatskoj gospodarskoj komori - Županijskoj komori Osijek, naglašava da se zbog previsoke cijene pšenice lani izgubilo tržište Bosne i Hercegovine.

- Ne bi trebalo ponoviti lanjsku pogrešku i dići cijenu pšenice iznad cijena u Mađarskoj i Srbiji, od kojih se BiH opskrbljivala, a potom nama prodavala jeftino brašno, dok mi pšenicu nismo imali kome prodati, kaže Nad, te dodaje kako se veliki problemi ove godine očekuju oko otkupa, ne samo pšenice, već i ostalih poljoprivrednih kultura od kojih i uljane repice, na kojoj će se polagati prvi test otkupa.

Nad podsjeća kako je zbog lanjske, izuzetno visoke, otkupne cijene uljane repice, koja je bila čak 3,5 kune za kilogram, tom kulturom zasijano dva do tri puta više površina nego ranijih godina. Prema neslužbenim podacima, žetva uljane repice mogla bi se obaviti na čak 30.000 hektara. Nad ističe da se očekuje dogovor Agrokora i IPK Tvornice ulja Čepin oko otkupne cijene uljane repice koja bi mogla biti upola niža od lanjske.

- Međutim, veći problem od otkupne cijene poljoprivrednih proizvoda bit će, prema svemu sudeći, isplata. Na tržištu se osjeća velik nedostatak novca, a banke ne žele poduzećima davati kredite za isplatu preuzetih uroda. Jedno od rješenja koje se sve više spominje je i plaćanje poljoprivrednih kultura na obroke, kao što je nekad bilo, kaže Nad te napominje kako se u rješavanju problema s naplatom preuzetih roba očekuje da će država izvršiti pritisak na banke da počnu poduzećima odobravati kredite.


Komentari članka

Vezani članci

Zbog novih mjera i povećanja potpora produljen rok za zaprimanje jedinstvenih zahtjeva

20.06.2021.

Sukladno tome produljuje se i rok za izmjene ili dopune već podnesenih jedinstvenih zahtjeva te rok za zakašnjele zahtjeve kao i za dostavu potrebne dokumentacije u pojedinim mjerama.

Potrošnja pesticida je ispod prosjeka Unije zbog uštede

17.06.2021.

Hrvatska troši manje pesticida nego većina zemalja Europske unije (EU). No, to ne znači da troši malo, jer je potrošnja u EU-u zabrinjavajuća, čulo se to na nedavnoj online konferenciji "Pesticidi i antibiotici u proizvodnji hrane: opasnost za zdravlje i

Lider su u ekološkoj proizvodnji, ali o okolišu brinu i austrijski konvencionalni proizvođači

14.06.2021.

Konkretni primjeri dobre austrijske prakse predstavljeni su na četvrtoj radionici projekta CAP for Us kroz tri gospodarstva iz sektora ratarstva, pčelarstva i vinogradarstva.

Rade Bobanović: Planiram proizvoditi bezalkoholna vina za tržište Saudijske Arabije

14.06.2021.

Mladim poljoprivrednicima poručuje da uče, slušaju i odvaže se na proizvodnju te neka ne bježe iz Hrvatske. Trebaju sakupljati znanje i savjetovati se sa ljudima koji su već prošli "kalvariju" i naučiti kako biti dio tima, kaže Rade i nastavlja "Meni u ov

„San se pretvorio u noćnu moru“

11.06.2021.

Portugalska poljoprivreda je sve uspješnija, ali taj uspjeh ima i tamnu stranu – njegovo pogonsko gorivo je jeftina radna snaga iz Azije. Ljude prepune nade dovode krijumčari ljudi, a rade u takoreći ropskim uvjetima.

Tag cloud

 1. 2115 članka imaju tag hrvatska
 2. 2210 članka imaju tag turizam
 3. 1395 članka imaju tag izvoz
 4. 1628 članka imaju tag financije
 5. 1205 članka imaju tag svijet
 6. 906 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1133 članka imaju tag poljoprivreda
 8. 1069 članka imaju tag trgovina
 9. 1035 članka imaju tag ict
 10. 897 članka imaju tag zapošljavanje
 11. 912 članka imaju tag investicije
 12. 1037 članka imaju tag EU
 13. 734 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 939 članka imaju tag industrija
 15. 820 članka imaju tag menadžment
 16. 431 članka imaju tag koronavirus
 17. 945 članka imaju tag kriza
 18. 638 članka imaju tag maloprodaja
 19. 438 članka imaju tag poticaji
 20. 594 članka imaju tag marketing
 21. 536 članka imaju tag tehnologija
 22. 516 članka imaju tag krediti
 23. 401 članka imaju tag opg
 24. 397 članka imaju tag eu fondovi
 25. 313 članka imaju tag potpore
 26. 389 članka imaju tag hotelijerstvo
 27. 434 članka imaju tag prehrambena industrija
 28. 458 članka imaju tag obrazovanje
 29. 415 članka imaju tag porezi
 30. 390 članka imaju tag gospodarstvo
 31. 337 članka imaju tag osijek
 32. 439 članka imaju tag dzs
 33. 393 članka imaju tag hnb
 34. 440 članka imaju tag banke
 35. 398 članka imaju tag vlada
 36. 318 članka imaju tag hgk
 37. 335 članka imaju tag agrokor
 38. 408 članka imaju tag BDP
 39. 358 članka imaju tag energetika
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici